top of page

5 redenen waarom Pilates één van je goede voornemens moet zijn


Goede voornemens klinken cliché, maar er is toch wel iets dat je anders wil in het nieuwe jaar. Is het vroeger opstaan of juist meer slapen? Geen koeken meer eten? Elke dag 2 liter water drinken of dagelijks tienduizend stappen tellen? Hou het gewoon realistisch!Misschien is Pilates wel iets voor jou? Ofwel heb je er al eens van gehoord, ofwel heb je het al ooit eens gedaan. Misschien doe je het al een tijdje, of misschien weet je niet eens hoe je het uitspreekt en waarom iemand ooit aan Pilates zou beginnen. Als je tot deze laatste groep behoort... Lees dan zeker de vijf redenen hieronder hoe Pilates jou in 2020 naar de super-versie van jezelf kan tillen.1. Het geeft je tijd voor jezelf

gif

Terwijl je in de Pilates les bent, ben je letterlijk en figuurlijk nergens anders. Enkel jij op je mat, jouw ademhaling, jouw lichaam en jouw bewegingen. Het enige wat je doet is luisteren naar de instructies en je concentreren op het uitvoeren van de oefening. Op deze manier maak je je hoofd echt leeg. Zo ben je beter voorbereid om lekker te gaan slapen of om aan een nieuwe dag, een nieuwe week of het weekend te beginnen. Een moment geen smartphone bij de hand, geen huishouden, even geen andere to do's. Focus op jou.


2. Het verbetert je andere sportprestaties

gif

Je wil graag die loopwedstrijd mee doen maar je knieën doen pijn? Je wil mooier kunnen dansen maar je mist kracht en lengte? Je wil starten met crossfit maar bent bang voor je rug? Je zwemt graag maar hebt last van je nek? Je hebt het gevoel dat je niet meer flexibel en sterk genoeg bent om met je kind of kleinkind te kunnen spelen? Pilates zal je helpen de bewegingen tijdens je andere sporten én in het dagelijks leven veiliger, met een goede houding en meer gecontroleerd uit te oefenen. Een halfuur roeien in de fitness heeft echt geen zin als je krom zit en gewoon maar trekt zonder bewust te zijn van welke spieren nu eigenlijk moeten werken. 5 km lopen is niet zo gezond als je verkeerd ademt en je een ingezakte houding hebt. Dat weet je misschien wel, maar toch doe je het nog steeds verkeerd. Liever een jaar doelbewust sporten dan een jaar verkeerd sporten en letsels opdoen, toch? Pilates geeft je inzichten in al je bewegingen en je ademhaling. Pilates doet je begrijpen wat 'core stability' nu echt is. Je hoofd, armen en benen hangen trouwens allemaal vast aan je romp... . Het is een misvatting dat Pilates enkel op je buikspieren focust. Wat Pilates vooral doet, is de juiste spieren gebruiken op het juiste moment, met de juiste houding en op een gecontroleerde manier. Geen roekeloze bewegingen dus, want daar krijg je blessures van. Je zal merken dat het je sportprestaties verbetert en dat je de Pilates 'principes' kan toepassen tijdens een strandwandeling, fietstocht, bergbeklimming, spelletje basket of voetbal.... én zelfs in bed ;-).


3. Je zal meer energie krijgen

gif

Moe zijn kan altijd gebeuren en is zeker menselijk. Maar het gevoel hebben dat je brandstof helemaal op is, dat wil je niet. Vaak is een tekort aan energie het begin van een vicieuze cirkel. Begin dan ook niet met ondoordacht op die loopband te gaan kruipen of een 'heavy' groepsles te gaan meedoen waar amper instructies worden gegeven. Dit hou je misschien niet lang vol, of zal je terug lichaamsklachten bezorgen en een tienbeurtenkaart bij de kinesist. Misschien is je metabolisme ook helemaal in de war. Doe het daarom rustig, bewust en 'in controle'. Pilates dus. Pilates verlicht de druk op je gewrichten, verbetert de bloedcirculatie en stimuleert het zenuwstelsel. Het geeft je een geweldige sensatie van ruimte en 'openheid' in je nek, rug en schouders, waarbij je terug het gevoel hebt (beter) de wereld aan te kunnen. Je moet het doen om het te voelen. Denk je echt te weinig energie, kracht of lenigheid te hebben om aan Pilates te kunnen deelnemen? Laat dit gewoon weten aan je instructrice. Het is al een fantastische stap om er gewoon te zijn, en je zal ervaren dat dit alleen al je energie, kracht en lenigheid geeft.


4. Het zal je lichaamsklachten verminderen

gif

De hoofdreden waarom mensen lichamelijke klachten krijgen is door dagelijks de zelfde verkeerde bewegingen te doen en de zelfde slechte houding aan te nemen. Werk je als bediende en zit je 8 uur per dag neer voorovergebogen naar een computerscherm te kijken? Werk je in een ziekenhuis en moet je dagelijks zware mensen tillen? Werk je in de horeca en draag je altijd die plateau op de zelfde arm? Werk je in een kledingwinkel en moet je de ganse dag rechtstaan? Geef je lichamelijke opvoeding en moet je vaak zaken voortonen zonder opgewarmd te zijn? Of kijk je elke avond 3 uur tv terwijl je als een zak zand in de zetel ligt? Pilates kan je daarin helpen. Het zal al het 'slechte' wat je dagelijks je lichaam aandoet terug 'ontdoen' en je lichaam sterker en flexibeler maken om je repetitieve bewegingen en houdingen bewuster uit te voeren. Pilates oefeningen focussen er onder andere op om die voorovergebogen schouders terug open te maken en recht te krijgen, op die korte nekspieren terug mooi verlengen, die luie billen terug actief krijgen en die ingezakte rug terug open en 'in shape' te brengen. Het maakt je vooral ook bewust van je houding, elk moment van de dag. All-in-one!


5. Je zal er beter uitzien

gif

In 2020 wil je er wel graag beter uitzien dan in 2019. Ookal spreek je dit niet uit, je wil dit sowieso! Slechter wil je er alleszins niet uit gaan zien. Hoe ga je dit doen? Door een goed voornemen op te stellen. Iemand die meer tijd voor zichzelf heeft, meer energie, een goede houding aanneemt en geen pijn lijdt, ziet er zonder twijfel beter uit dan iemand met geen tijd voor zichzelf, weinig energie, een kromme rug en een verzwikte enkel, vastzittend bekken of stijve nek. Als je gelukkiger bent, dan zie je er ook beter uit! Pilates focust naast het versterken ook op het verlengen en stretchen van de spieren, waardoor je er gestroomlijnder gaat uit zien, in plaats van 'bolle' spieren op één plaats in je lichaam. Je gaat bewuster bewegen, wat ook aantrekkelijker is dan iemand die moeite heeft met bewegen. De bewuste ademhaling in de Pilates - diep in langs de neus en diep uit langs de mond - , vermindert bovendien stress en verbetert je bloedsomloop en zuurstofgehalte in je bloed. Bij deze Pilates ademhaling ademen we bewust uit langs de mond omdat dit een grotere uitgang is dan langs de neus om koolstofdioxide en overtollig 'afval' uit de longen 'persen'. Ademen is van levens belang. Doe het dan ook bewust en 'deftig'. Als je de nodige afvalstoffen zoveel mogelijk uit je lichaam en organen kan verdrijven, dan ga je er vanzelfsprekend beter uit zien. Een mooiere 'blos' in je gezicht bijvoorbeeld, stralendere ogen, etc.. .Alles weten over Pilates?

Check dan deze pagina: https://www.pilatesaanzee.be/wat-is-pilates

Of lees zeker de getuigenissen via deze link: https://www.pilatesaanzee.be/getuigenissen .


;-) See You in Class!

358 weergaven0 opmerkingen
bottom of page